sobota 25. července 2009

Ádr














Tak konečně to asi dopadne, vytvořit nějakou tu cestičku v Ádru s Tomajdou. Máme sraz ve středu (22.7.) ve tři hodiny. Trochu se to posouvá, Tom uvízl v koloně, ale to nevadí stejně je vedro.

Do skal vyrážíme okolo čtvrté, Tom má nějaké vyhlídnuté směry. Vítězí pěkná stěnka hned u cesty na věžičku Hafuša. Jen se divíme, proč to ještě nikdo neudělal. Tom začíná, průběžně se střídáme, dáme pět jištění až pod vršek, ale stmívá se, tak valíme k Tošovákovi.












Ráno si pospíme, kávička, prostě v klídku. Volíme Krále trpaslíků, levá hranka od Škváráku -krátký, abychom stihli ještě dodělat projektík ze včerejšku. Tak, uklidit pod nástupem, vypadá to jako na veřejnejch záchodech. Začínám, dvě tenké smyčky, sedám do háčku, trochu se v něm vrtím, jestli si sedne a edžho, už jsem na zemi. Háček nevydržel, jedna smyčka brzdící, druhá chytá, jen tak špičkami se dotýkám země. Akorát jsem ještě rozsápl oplet na laně.

Nevadí, znovu nalézám, dávám první, Tom po pár držkách druhý. Dolezá na vršek a je hotovo, vyměnit jištění do lepidla. Zápis do vrcholovky, název- Soudruhům z NDR-IXa. Přesun k Hafuše, Tom nastupuje, dnes to jede ještě víc než včera, vedro jako v pr...prádelně. U druhého jištění Tom nečekaně vystřelí směrem k zemi, stíhám tak tak. Líže zády kámen na nástupu, naštěstí dobrý, doléza na vrchol. Tak rychle vyměnit jištění do lepidla, trochu výškařiny. Vzniká Nová doba IXc a upalujeme se opláchnout do Písáku. Cestou pěkná bouřka, koupačka, Tošovák a do hajan.

Ráno v klídku, tak kam? Večer ještě dorazil Jířa,volba jasná, na Pážátku jsou ještě expresky. Jirka po krátkém rozlezení začíná. Vypadá v tom líp než minule, ale než přijde na program, tak už nemá kůži. Nastupuje Tom, já dám zatím první jištění na Komunistu v JZ stěnce. Tom dává jištění a dolézá na vršek.Vyměnit jištění a vzniká Ukřižování - Xa a přesun na Komunistu. Tom dá druhý oko, já to dolézám a vzniká novinka Mokrý oči-IXb. Čas letí, tak pobalit věci a já pádím dom. Tak zase někdy.


Finally Luboš and his friend Tomáš get to their plan to create a route in Ádr. On Wednesday 22.7. they meet after 3 o' clock (Tom got stuck in a traffic jam) and go to rocks. At four they are already there and choose a small wall near the Hafuša tower. They place five belays and go to their friend's to get some sleep.

After a long sleep, coffeee and peaceful morning they choose to do Král trpaslíků, which is short enough to allow them finishing the project of the previous day. Luboš faces slight troubles with his equipment which end by damage on the rope. But Luboš doesn't give up and climbs the ourte first followed by Tom who falls down few times. The route is named Soudruhům z NDR-IXa. Then they move to Hafuša and Tom starts climbing. Suddenly he falls and Luboš catches him at the last moment. After that Tom gets to the top without any other accidents. The new route gets the name Nová doba IXc.

In the evening they meet their friend Jirka who suggests going to Pážátko. After a short warm up Jirka starts. He is followed by Tom. In the meantime Luboš places belay on Komunista in the SW wall. Tom gets to the top successfully. The route's name is Ukřižování - Xa. Then they go to Komunista where they create a route called Mokrý oči-IXb. After that it's time to go home.

Žádné komentáře: